Składniki:
– duszona karkówka z dodatkiej cebuli
– mięso z łopatki wieprzowej
– chipsy bekonowe
– kilogram mąki
– pół litra ciepłej wody
– 2-3 łyżeczki oleju
– sól
– pieprz
– cukier
– oregano
– majeranek
Sposób przygotowania ciasta:
1. wymieszać wodę z mąką.
2. Dodać sól.
3. Dodać olej.
4. Zagnieść ciasto.
5. Uwałkować ciasto.
6. Wyciąć kółka do uformowania pierogów.
Sposób przygotowania farszu:
1. Zmielić łopatkę oraz karkówkę.
2. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru, oregano i majeranek.
Sposób przygotowania pierogów:
(Przygotować pierogi z ciasta i farszu)
1. Gotujemy wodę.
2. Dodajemy szczyptę soli.
3. Gotujemy pierogi we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
4. Podajemy z smażonymi na patelni chipsami bekonowymi.