Składniki:
-łopatka wieprzowa
-boczek
-fasola
-smalec
-mąka
-marchew
-seler
-pietruszka
-kapusta
-cebula
-śmietana
-sól
-pieprz
-cukier
-przecier pomidorowy
-liść laurowy
-ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Fasole moczymy przez dwanaście godzin i gotujemy do miękkości
2.Mięso kroimy w grubą kostkę, obraczamy w mące i smarzymy
3. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy pod przykrywką
5. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawy
6. Dodajemy kapustę, szczyptę cukru, liść laurowy oraz ziele angielskie
7.Dusimy pół godziny do uzyskania miękkości
8. Dodajemy fasolę i przecier pomidorowy
7. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy i dodajemy do zupy.