Walory Odżywcze Wieprzowiny

WIEPRZOWINA MIĘSO BOGATE W WITAMINY, MAJĄCE OGROMNĄ WARTOŚĆ ENERGETYCZNĄ O WYJĄTKOWYCH WALORACH SMAKOWYCH

Wieprzowina, rodzaj mięsa, które na polskich stołach odgrywa wyjątkowo ważną rolę, jednak czy wiemy jaka na prawdę jest jej wartość odżywcza i jak wpływa na nasze zdrowie?wieprzowina-plansza Mimo tego, że tak nam wszystkim dobrze znana to jednak wciąż narastają coraz to nowsze teorie dotyczące wartości tego mięsa, często tak nadmuchiwane, że śmiało można je nazwać kulinarnymi mitami. Często odradzana, jednak czy na prawdę warto unikać mięsa wieprzowego? Czy nie zapominamy, że hodowcy dążą do tego aby mięso uzyskane z ich chowu miało jak najwięcej wartościowych walorów smakowych i odżywczych? Wieprzowina trafiająca na nasze stoły ma posiada znacznie mniej tłuszczu, niż ta którą zajadali się nasi dziadkowie, dzięki czemu staje się coraz mniej kaloryczna. Bogata w tłuszcze z rodziny omega-3 i omega-6 pozwala nam dostarczyć ważnych elementów potrzebnych do zachowania zdrowia. Badania przeprowadzone na polskich hodowlach przez ostatnie dwadzieścia lat udowadniają, że jakość polskiej wieprzowiny zapewnia nie tylko zdrowe mięso wysokiej jakości ale także walory smakowe. Badania te wskazują na znaczne obniżenie zatłuszczenia podskórnego oraz śródmięśniowego wieprzowiny, jak i wskazują na zmianę profilu tłuszczowego, co oznacza zwiększenie zawartości prozdrowotnych tłuszczów z rodziny omega 3 i 6.
 
Wieprzowina ponadto jest gatunkiem mięsa, który kulinarnie ma wiele zastosowań, a wedle porzekadła „dla każdego coś dobrego” powinniśmy oceniać wieprzowinę w zależności o części tuszy. Na pułkach naszych sklepów możemy znaleźć zarówno tanie mięso zawierające duże ilości tkanki łącznej, czyli kolagenu, który nie stanowi wartości odżywczej dla ludzkiego organizmu. Takie mięso charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu okrywającego mięsień. Jednak na tej samej sklepowej półce znajdziemy nie wiele droższe mięso wieprzowe takie jak łopatka, rostbef czy steki, cechujące się minimalną zawartością kolagenu oraz tłuszczu zachowujące przy tym swoje wyjątkowe walory smakowe, a chcąc zasmakować w naprawdę najbardziej wyszukanym elemencie tuszy wieprzowej powinno się sięgnąć po polędwicę, która jest mięsem niezwykle kruchym. Kruchość polędwicy wynika z jej składu, zawiera bardzo mało czerwonych włókien mięśniowych. Warto też wspomnieć o tym, że cholesterol znajdujący się w wieprzowinie występuje w znacznie niższym stężeniu niż dotychczas przypuszczano, jednocześnie powołując się na wyniki najnowszych badań wskazujących na to że cholesterol z pożywienia nie wypływa tak bardzo na jego poziom w organizmie. Mięso wieprzowe niewątpliwie jest bardzo dobrym źródłem witaminy B1, a w tym aspekcie przewyższa inne mięsa nawet dziesięciokrotnie. Co więcej dostarcza duże ilości pełnowartościowego białka, niezbędnego do prawidłowej regeneracji organizmu. Poza witaminą B1 zawiera również duże ilości witaminy E, wspomagającej zdrowie naszej skóry. Wszystkie mięsa charakteryzujące się dużą zawartością czerwonych włókien, w tym wieprzowina są bogatym źródłem żelaza, które nasz organizm najlepiej wchłania z tkanek zwierzęcych. Wieprzowina ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, potas, fosfor i cynk.Aktualne dane wskazują na to, że w 100 gramach schabu znajduje się 152 kcal, a w 100 gramach schabu odtłuszczonego jedynie 122 kcal. Warto więc sięgać po wieprzowinę, która w zdrowej diecie nie ustępuję wartością innym rodzajom mięsa.