Szynka faszerowana bakaliami

Untitled design (8)

Składniki marynowania:
– szynka
– goździki
– sól
– pieprz
– czomber
– jałowiec

Sposób marynowania:
1. Przyprawić szynkę solą, pieprzem, czombrem i goździkami.
2. Marynujemy w lodówce przez około 2 dni.

Składniki:
– zamarynowana szynka
– bakalie
– łyżeczka cukru pudru
– kawałek słoniny
– natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Obtaczamy szynkę w powstałym podczas marynowania osoczu.
2. Wycinamy kieszonkę w szynce.
3. Mieszamy bakalie (orzechy, morele, pistacje), łyżeczkę cukru i natkę pietruszki (same liście).
4. Faszerujemy szynkę powstałym farszem.
5. Na górę szynki kładziemy kawałek słoniny.
6. Pieczemy szynkę bez przykrycia aż do momentu skarmelizowania, następnie przykrywamy i pieczemy pod przykryciem. Pieczenie powinno trwać około 60 minut w 150 stopniach.